Verhoeven Hoorcomfort

Uit eten met gehoorverlies

Terug naar overzicht/Blog

Uit eten met gehoorverlies

Een restaurant is vaak een levendige ruimte met gezellige drukte en veel achtergrond geluiden als gerinkel van borden en bestek of geschuif van stoelen. Een leuk avondje uit met heerlijke eten, kan ook heel vermoeiend zijn. Zeker als je slechthorend bent. Als je daar bij stil staat en er net even wat meer aandacht aan besteedt, valt er veel te winnen. De moderne hoortoestellen zijn aan te passen aan deze situaties zoals een restaurant. Maar ook zonder toestel is het met een paar tips best te doen.  

Tips voor een gezellige avond uit eten
Inrichting
Heb je invloed op de keuze van een restaurant? Denk dan eens aan de inrichting van een restaurant. Gordijnen, stoffen banken, vloerkleden, tafelkleden… Al deze kleine onopvallende zaken zijn voor een slechthorende erg fijn. Deze attributen absorberen namelijk geluid en maken dat een ruimte veel rustiger is. Als je een restaurant kent, zijn deze dingen je bekend. Je kan een restaurant ook al eens beoordelen aan de hand van hun website en de foto’s daarop. Je ziet dan ook meteen of ze een bar hebben in het restaurant. Vaak zijn die gelegenheden net wat rumoeriger. Reviews online zijn ook ontzettend handig. Je bent niet de enige met deze uitdaging.

Tafel
Midden in een restaurant ben je ervan verzekerd dat er veel omgevingsgeluiden zijn. De ober die langsloopt met glazen en borden. Druktes aan de tafels naast, voor en achter je. Beter zit je aan de zijkant, met je beste oor naar je gezelschap. Zo zorg je ervoor dat je zo veel mogelijk andere geluiden buiten sluit. Liefst ook zo ver mogelijk van espressomachines en de open keuken. Let er aan de zijkant wel even op dat je niet net onder een box van de achtergrondmuziek zit. En als dat wel zo is, leg je situatie gewoon uit en vraag of het iets zachter kan. Een rustige tafel vragen kan natuurlijk ook altijd, die vraag hebben ze vast vaker gehad.

Verlichting
Zorg ervoor dat het restaurant niet te donker is. Ten eerste al omdat je natuurlijk ook graag wilt zien wat er op je bord ligt. Maar een donker restaurant is ook killing voor liplezen. Weet je dat goed horende mensen ook onbewust liplezen en veel halen uit de non-verbale communicatie van de gesprekspartner? Zo gek is een goed verlicht restaurant dus helemaal niet.

Op het terras
In de zomer zit je natuurlijk het liefst lekker buiten op een terras te eten. Wie wil dat nou niet? Helemaal geen probleem als je let op het volgende. Een terras aan de kant van de weg? Als het geen drukke straat is, is dat prima! Anders kan je vragen om zo dicht mogelijk tegen het restaurant aan te zitten. Daar heb je het minst last van het langsrijdende verkeer. Kies als het even kan voor een ruim opgezet terras, waarbij de tafeltjes niet te dicht bij elkaar staan. Zo heb je het minst moeite met het volgen van de conversatie aan jouw tafel.

Wees eerlijk
Vertellen over je gehoorprobleem is het beste wat je kunt doen. Je tafelgenoten kunnen dan rekening met je houden. Zo ontstaat er ook begrip als jij gewoon nog een keer om herhaling vraagt!

Handige tips, toch? We wensen je alvast een heel smakelijk avondje uit toe!