Ouderdomsslechthorendheid vanaf 30 jaar?

Terug naar overzicht/Blog

Ouderdomsslechthorendheid vanaf 30 jaar?

Wanneer je ouder wordt, is slecht horen een natuurlijk verschijnsel. Het hoort er gewoon bij. Maar wist je dat dat al kan beginnen vanaf de 30 jaar? Je verliest voornamelijk de hoge tonen en het wordt moeilijker om in rumoer mensen te verstaan. Ook hoor je niet meer zo goed uit welke richting geluid komt. Daarnaast kan het gehoorverlies gepaard gaan met oorsuizen of ga je harde geluiden als hinderlijk ervaren.

De harde facts
- Vanaf 30 jaar kan het horen van hoge tonen al minder zijn
- Vanaf 50 jaar wordt het verstaan in rumoer veel moeilijker
- 25% van de 60-jarigen en ouder heeft een gehoorverlies van minimaal 35 decibel
- 60% van de 75-jarigen en ouder heeft een gehoorverlies van minimaal 35 decibel
- 75% van de 80-jarigen en ouder heeft een gehoorverlies van minimaal 35 decibel

35 decibel gehoorverlies betekent dat iemand geen gesprekken meer kan voeren op bijvoorbeeld een verjaardag of in een andere drukke ruimte. Ook tv en radio staan bij dit gehoorverlies harder aan dan normaal om het nog te kunnen horen. Gemiddeld wachten mensen 7 tot 10 jaar met het ondernemen van actie en het zoeken naar professionele hulp. Maar weinig mensen met ouderdomsslechthorendheid maken gebruik van een hoortoestel en hoe later je eraan begint, hoe moeilijker het wordt om een goed resultaat te behalen.

Wat zijn de risico’s?
Ouderdomsslechthorendheid treft vooral de kwaliteit van het leven. Door minder te horen, krijg je minder mee van je omgeving. Met eenzaamheid, sociaal isolement en zelfs depressie tot gevolg. Daarbij komen angst om belangrijke geluiden te missen bijvoorbeeld in het verkeer en stress en vermoeidheid van het constant focussen ook nog eens kijken. Door te lang te wachten met een oplossing voor je gehoorverlies kan je gehoor zodanig achteruit gaan dat een hoortoestel uiteindelijk minder goed werkt dan het zou hebben gedaan, wanneer je er eerder mee begonnen was.

Wat kan je doen?
Een controle bij een audicien kan je vooruit helpen. Mocht er inderdaad gehoorverlies worden vastgesteld, dan is het tijd om naar oplossingen te gaan kijken. Een hoortoestel kan ervoor zorgen dat het gehoor verbetert en dat je je minder eenzaam voelt. Een hoortoestel kan namelijk zo ingesteld worden dat het in verschillende situaties tot verbetering van het gehoor leidt. Je bent er weer echt bij. Eenzaamheid en depressieve klachten winnen op die manier geen terrein meer.
Een hoortoestel is niet altijd de eerste oplossing. Er kunnen al goede verbeteringen plaatsvinden, door bijvoorbeeld andere technische voorzieningen te gebruiken. Een geluidsversterker voor bijvoorbeeld telefoon of deurbel. Of versterkers voor tijdens vergaderingen of individuele gesprekken.

De oplossing
De oplossing begint eigenlijk altijd bij een afspraak. Een afspraak met een audicien. Hoe eerder hoe beter.  Dus wanneer ben jij er klaar voor?

Bron: Nationale Hoorstichting.