Verhoeven Hoorcomfort

Een eerste bezoek aan de audicien

Terug naar overzicht/Blog

Een eerste bezoek aan de audicien

De eerste stap is gezet. Een afspraak is gemaakt en je wordt verwacht bij de audicien. Goed bezig! Maar wat kun je verwachten? Wat gebeurt er bij zo’n eerste afspraak en kun je je erop voorbereiden?

Intake
Een audicien begint met een intake en klein onderzoek. Er komen vragen over je werk of thuis: allerlei situaties waarbij het gehoor een rol speelt. De audicien vraagt zelfs over je hoeveelheid oorsmeer of oorontstekingen in het verleden. Je kunt je goed op dit gesprek voorbereiden door al eens een paar vragen aan jezelf te stellen:
- Vind ik dat mensen veel mompelen?
- Is fluisteren onverstaanbaar voor mij?
- Heb ik moeite met de tv of telefoon?
- Weet ik altijd uit welke richting geluiden komen?
- Op feestjes en in restaurants, kan ik dan iedereen verstaan?
- Ben ik ’s avonds moe van alle inspanning om gesprekken te voeren?
Natuurlijk is de audicien er ook voor vragen die jij hebt aan de audicien of over horen. Tijdens de hele afspraak geldt: stel gerust je vragen!
Er wordt aansluitend nog naar je gehoorgang en trommelvlies gekeken en als alles in orde is, gaat de audicien verder met de metingen.

Gehoortest en spraaktest
Een geluidsdichte cabine, dat is waar het bij dit gedeelte allemaal gebeurt. Er vinden een aantal testen plaats. Met piepjes, die via het trommelvlies binnen komen of via het bot van je schedel. Niks engs! Gewoon met een koptelefoon en een blok wat daarop lijkt, maar dat wordt dan achter je oor geplaatst. Als deze testen allebei uitwijzen dat er een gehoorverlies is, wordt er nog een spraaktest gedaan. Bij deze test hoor je woorden, die mag je nazeggen en hierdoor kan de audicien precies uitvinden wat een hoortoestel voor je gehoor kan doen.

Keuze gehooroplossing
Is het advies van de audicien een hoortoestel? Dan wordt er nu besproken welk hoortoestel jou het beste kan helpen aan een optimaal gehoor. Soms zijn simpele technieken namelijk al prima, maar een meer geavanceerd toestel kan voor sommige mensen zoveel meer verbetering geven, het is maar net wat bij jou past en werkt! Gelukkig is de audicien van alle mogelijkheden op de hoogte. Na de keuze, van ook kleur, formaat etc. wordt het hoortoestel besteld. Zodra het binnen is, kan je beginnen met de proefperiode.

Nog een tip!
We hebben nog een tip voor je. Neem iemand mee! Naast dat het fijn en nuttig is om een bezoek aan de audicien met iemand te kunnen delen, zal ook de audicien blij zijn met een extra toevoeging . De audicien leert namelijk ook veel over je gehoor van iemand anders. Zo zal je partner goed aan kunnen geven wanneer deze je vaker moet roepen om contact te maken. Of zo zal deze precies aan kunnen geven op welk volume de tv altijd staat!